divendres, 17 de desembre del 2010

Els colors i les emocions

Bones !

Bé doncs només volia parlar una mica sobre els colors que ens envolten i les emocions que aquests ens produeixen. 
 
Els diferents colors ens produeixen sensacions, moltes d'elles de forma natural, i altres les hem aprés culturalment i no son les mateixes per els països occidentals que per els països orientals
D'aquí podriem dir el perquè no es aconsellable pintar una habitació de color vermell per exemple, doncs perquè el color vermell proporciona un estat de tensió i per dormir necessitem el contrari, i com aquest un mun d'exemples que si pensem trobarem.
  
Tot buscant he trobat un terme que m'ha semblat interessant de dir i és la cromoteràpia, tot llegint el bloc de la Miriam que parlava dels diferens punts energètics del cos, doncs he trobat interessant de mencionar aquesta tècnica també:
 
Cromoteràpia, també anomenada teràpia del color, és un mètode de medicina alternativa. S'afirma que un terapeuta capacitat en la cromoteràpia pot utilitzar el color i la llum per a equilibrar l'energia del cos d'una persona, ja sigui físicament, emocionalment, espiritualment o mentalment.

Ara us deixo una mica de relació que s'ha fet dels diferents colors:

El color vermell ens parla de passió, força, acció. De ser emprenedor. Els seus efectes positius són : estimula l’acció, l’amor, el vigor i el poder creatiu. Desperta els sentits i les passions. S’associa al poder, a l’energia, a la vitalitat i a les emocions de la vida.
Els seus efectes negatius són : simbolitza l’odi i l’energia mal encarrilada i la crueltat.
Per tot això, el color vermell cal usar-lo amb precaució. Cal saber com i quan usar-lo.

 
El color taronja estimula la creativitat i demostra un cert desig de protecció cap a un mateix i cap a la resta. Afavoreix al creixement.
Aquest color està associat al gaudi, a la sabidoria, a la sociabilitat i a la comunicació. Està directament lligat amb la nostra salut emocional i al sistema muscular.
Qui utilitza el taronja és una persona audaç, amb desix d’aventura, entusiasta. Gelós de les seves actuacions. Són persones bellugadisses, els hi agrada somriure i fer somriure als demés.
Els seus efectes positius són : Estimula la conversa i el sentit de l’humor. Afavoreix el desenvolupament de la ment.
Els seus efectes negatius són : La seva utilització en excés, pot desequilibrar el nostre sistema nerviós. Per equilibrar-lo necessitarem els colors verd i blau.
El color taronja és un color energètic i estimulant, encara que no té la mateixa empenta que el color vermell.

El color groc és un color alegre. També està associat a la sabedoria i a la intuïció.
Representa la perfecció espiritual, la pau i el descans. És el color de la joventut i l’alegria.
Els seus efectes positius són : afavoreix la compassió i la creativitat. Desperta l’entusiasme per la vida, la confiança i l’optimisme.
Els seus efectes negatius són : la seva utilització en excés pot exaltar els nervis i causar irritació. També pot ser signe de covardia i de tenir perjudicis.

El color blau és el símbol de la veritat, de la consciència, l’harmonia, la tranquil·litat, l’esperança, l’ordre, la noblesa, generositat...... Es relaciona amb la ciència i la invenció.
El que acostuma a vestir de blau inspira lleialtat i honestedat. També pot significar desitjos de pau i soledat. En el cas de les dones, a demés, transmet un efecte protector cap als homes. Però...... qui l’utilitza massa sovint, és una persona molt absorbida per si mateixa, la qual cosa la pot portar al retraïment i a la inhibició per falta de confiança en sí mateix i en la capacitat de resoldre situacions quotidianes.
Els seus efectes positius són : el blau cel calma els nervis. És refrescant. Enforteix i equilibra. És un color molt saludable pels nens.
Els seus efectes negatius són : la seva utilització en excés provoca depressió i sentiment de malenconia.
El color blau combinat amb el verd estimula el talent, la creativitat i la música.
El color verd és el color de la natura. Simbolitza la vida nova, la regeneració. També simbolitza l’alegria, la felicitat, l’emoció i les ganes de fer coses noves.
Els seus efectes positius són : Ajuda a equilibrar les nostres energies. Produeix efectes sedants, reconstituents i frescos. Ajuda a alleugerar el dolor.
Els seus efectes negatius són : caracteritza l’egoisme, l’enveja i la mandra. El verd molt fosc pot deprimir i debilitar.
El color verd actua com a tonificant del nostre cos, ment i esperit. Ajuda a crear un ambient de calma i equilibri. Recordem que el color verd és la combinació del groc, color de la sabedoria (ment) i el blau, color de la veritat (espiritualitat).

El color blanc s’associa a la llum, la bondat, la innocència, la puresa i la virginitat. Es considera el color de la perfecció, de la pau, la calma i l’harmonia.
Significa seguretat, puresa i neteja. Simplicitat.

El color negre és l’oposat a la llum, per tant, al blanc. És el color del silenci, del misteri, de la tristesa, separació, de la nit, de la mort i de l’ansietat.
Quan és brillant també significa noblesa i elegància.
El color negre és la concentració de tots els colors. També significa protecció. Qui l’utilitza molt, s’escuda en aquest color.

El color gris simbolitza la indecisió, l’absència d’energia, el dubte i la malenconia.
El color metàl·lic dona fredor, però també dona sensació de brillantor, luxe i elegància per la seva associació amb els metalls preciosos.


    Llenguatge dels colors:
  • El vermell és el més excitant.
  • El blaués un color reservat.
  • El verd és reservat i esplendorós. es el color de l' esperança.
  • El groc irradia sempre en tot lloc.
  • El taronjat és el foc, festa, plaer...
  • El violeta és absència de tensió.
  • L'ocre fosc és càlid i cordial.
  • El blancés la llum, inocència, pau, estabilitat, calma, armonia.
  • El negre és l' oposat a la llum, el color de la tristesa, separació, nit, mort i ansietat.
  • El grisés el color que tot ho iguala, també desconsol, aborriment, desànim.

Bé només ha estat una petitona pinzellada sobre aquest tema, serà qüestió de seguir buscant!

Bon cap de setmana a tothom!

4 comentaris:

  1. Hola Anne Sophie,

    M'ha agradat molt poder llegir el que exposes en aquesta nova entrada al blog. A més, ho he trobat molt original i un apunt diferent.

    He trobat de gran interès el fet que hagis buscat informació sobre la relació que existeix entre els colors i el que aquests ens aporten, ens expressen, ens transmeten, el que signifiquen...

    Realment, estic molt contenta de saber una mica més sobre el tema dels colors i les emocions, gràcies a la teva nova aportació!

    Fins aviat, Anne Sophie!

    ResponElimina
  2. Magnífica entrada, Anne Sophie!
    Sempre és bo posar-hi colors positius a la vida, no?

    ResponElimina
  3. Anne Sophie un apunt realment interessant!

    No coneixia la cromoteràpia, coneixia alguna cosa sobre què significava algun color, però no tots aquests!

    Merci per l'apunt m'ha sigut de gran interès!


    Carla García

    ResponElimina